Банер Култура 21

„Култура в центъра“: открито студио с водещи европейски експерти в Габрово на 21 септември

By Desi, 21.09.2016

Открито студио на тема „Култура в центъра“ ще се състои на 21 септември от 10.00 ч. в зала „Възраждане“, гр.Габрово. На фокус ще бъдат поставени добри практики и съвременни стратегии в културните политики , интересни решения и подходи, както и основни акценти от водещия стратегически документ Cultura 21 Actions, приет на Върховната среща по култура в Билбао през март 2015 г.

 

Като един от деветте пилотни града, избрани в програмата Пилотни градове на Обединените градове и местни власти, Габрово продължава напред с приемането на двугодишна програма, която ще даде конкретни посоки и ще свърже културата в една ос с основните линии на устойчивото развитие. Откриването на добри партньори и работа в мрежа е ключов момент в реализирането на тази програма, която ще бъде изработена предишния ден, на 20 септември от работната група на Габрово-Пилотен град под ръководството на трима ментори: Катрин Кълън, Джорди Балта и Айвър Дейвис .

 

Близо 30 артисти, културни оператори, представители на културни институти, неправителствени организации и други формират тази група и ще обединят идеи и визии в една обща рамка. Изработената програма ше бъде анонсирана на 21 септември.

 

Участници в откритото дискусионно студио „Култура в центъра“ ще бъдат: Таня Христова-кмет на община Габрово, Катрин Кълън –специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти; Джорди Балта – експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти; Айвър Дейвис – координатор за Европа на Програма Пилотни градове от страна на организацията Culture Action Europe; Винченцо Санточирико, президент на Фондация Саси, Матера; Албена Димитрова, драматург. Модератор на събитието е д-р Нели Стоева – преподавател в специалност Културология на СУ “Св.Климент Охридски”.

 

След откритото студио организаторите са предвидили и време за срещи с гостите експерти.