Селски мол

Тиква с мляко и сгледно хоро на Петковденския Селски мол пред Дечковата къща в събота

By Desi, 14.10.2017

Селският мол на Габрово – базарът „Забравени традиции, живи вкусове” ще се състои по традиция на Петковден на мястото, където навремето се е правел женският пазар, и където млади и стари са залавяли на празнично хоро. То било едно от първите хора след приключването на селскостопанската работа и на него се „сглеждали“ младите моми и ергени, за да създадат семейства и да народят челяд. Селският мол за трети път кани габровци на Петковденското сгледно хоро, за да има в Габрово повече млади семейства и деца. Оркестър Габрово и Регионалният исторически музей същ се включват в организацията. Събитието ще бъде на 14 октомври от 11:00 часа пред Дечкова къща.

 

Селският мол ще предложи плодовете на есента, домашно-приготвени лакомства, туршии и конфитюри за зимнина, други ръчно изработени изделия. Ще има и демонстрации на традиционни рецепти. На място ще се вари тиква с мляко и орехи, характерно ястие за този сезон и за трапезата на местните хора в миналото. Посетителите на Мола ще могат да разгледат и изложбата „Св. Петка – духовната покровителка на Габрово“, открита на чардака на Дечковата къща.

 

Ще участват народни читалища, производители и занаятчии. Под звуците на Оркестър Габрово ще танцува Фолклорна танцова формация „Боженци“, при Народно читалище „Габрово – 2002“, с ръководител Цветелина Атанасова. Гостите ще чуят и изпълнение на Вокална група „Зорница“, при НЧ „ Балканска звезда 1896”, кв. Недевци, с художествен ръководител Мария Илиева, както и на вокалните групи „Чар“ и „Росна китка“ към читалищата в с. Гарван и с. Поповци, с ръководители Цанка Иванова и Петър Райков.

 
Селски мол