Глинени глави - творческо и образователно ателие - Дом на Хумора и сатирата

Творческо и образователно ателие „Глинени глави”

By Desi, 16.06.2018

В най-новото ни ателие – „Глинени глави” ще се изцапаме, защото ще творим с глина – пластичният естествен материал, познат на човечеството от най-древни времена.

 

Преди това обаче, ще разгледаме изложбата – „Светът според Тодор Цонев”. Ще се докоснем детайлно до творчеството на един от големите художници на България – Тодор Цонев. Той става известен с карикатурите си на Тодор Живков (държавен глава на Народна република България от 1971 до 1989 година), неговото семейство и висшите комунистически величия от близкото ни минало. Заради тези карикатури, които авторът не показва никъде, но са открити при обиск в дома му, през 1979 г. той лежи в килиите на Държавна сигурност.

 

Ще поговорим за епохата, в която художникът работи и за създадените от него характерни типажи, които носят духа на времето. В изложбата са представени близо 400 творби от различни видове и жанрове на изкуството. Ще обърнем повече внимание на малката пластика и не случайно: през 70-те години Тодор Цонев гостува с първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика именно в Габрово. Успехът й допринася за развитието на творческата му кариера, той се ангажира да сътрудничи на града с идеи и работа за бъдещия Дом на хумора и сатирата и за този си принос е отличен като почетен гражданин на Габрово.

 

Участниците в ателието ще имат възможността да опознаят пластичния и много приятен за работа материал – глина. Ще научат повече за възможните техники на работа и ще бъдат насърчени да направят свой автопортрет от глина. Материалите са осигурени от Музея.

 

Ателието е подходящо за деца на 7 годишна възраст, както и за възрастни.

 

С предварително записване до 15 юни на:
0878458430 / 066807229
цена 5 лв

 

Очакваме Ви!

 
Глинени глави - творческо и образователно ателие - Дом на Хумора и сатирата