Знаме - Свобода или смърт

В село Тодорчета ще пресъздадат събития от националната ни история на 7 юли

By Desi, 07.07.2018

Представители на тревненското дружество „Традиция“, подкрепени от жителите на село Тодорчета, габровски фирми и организации, ще направят възстановка на исторически събития от региона.

 

Събитието ще се състои на 7 юли 2018 г. от 10.30 часа в село Тодорчета. То е посветено на 142-годишнина от Априлското въстание и 140 години от Руско-турската освободителна война. Участниците ще отдадат почит на воеводата Тотьо Иванов, а на гроба му ще бъде отслужена панахида.

 

Хората от района на бившата Голяма Топлешка община пазят историческата си памет за живота и делото на четниците от четата на Цанко Дюстабанов – като Тотьо Иванов Хаджидосев, съхраняват спомена за пребиваването на ген. Скобелев и руската войска в село Тодорчета по време на Руско-турската освободителна война. Желанието им е да предадат местните традиции на идните поколения и да ги научат на патриотизма на родолюбивите българи, участвали в националното ни Освобождение.

 

Маршрутът на похода за участие в събитието е: Габрово – кв. Лютаци – ул. „Теофана Крил“ – Язовирна стена „Христо Смирненски“ – общински път за село Руйчовци и село Тодорчета. Необходима е планинска екипировка.