Снимка на пестил ЕМО Етър

Празник на „габровския шоколад”

By Desi, 22.09.2018

Празник на „габровския шоколад” се провежда на 22, 23 и 24 септември 2018 г. в Етнографски музей на открито „Етър“. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.

 

22 септември

11:00-16:00 ч.

Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

 

10:00-16:00 ч.

„От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

 

10:00-18:00 ч.

Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

 

10:00-16:00 ч.

Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

 

11:00-11:30 ч.

Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

 

13:00-13:30 ч.

Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

 

14:00-16:00 ч.

Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

 


Производство на пестил, известен като „габровски шоколад“

 

Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави сливи, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат сливите, се бъркат с бъркало. След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите.

 

Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втвърди кашата. По същия начин се поливат още няколко пъти. Зависи от това колко дебел желае да бъде пестилът производителят. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

 

Текстът е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”.


 
Снимка на пестил ЕМО Етър