Плакат Habitat for Humanity

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права идва в Габрово

By Desi, 25.09.2018

На 25 септември, Община Габрово ще бъде домакин и партньор в информационната кампания на Habitat for Humanity Bulgaria, където ще обсъдим как градовете ни могат да станат по-добри за живеене за всички хора и ще запретнем ръкави, за да покажем, че когато действаме заедно, успяваме заедно. Събитието ще бъде съчетано с доброволческа инициатива, насочена към подобряване на градската среда.

 

Програмата на информационния ден ще започне в 10 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово, със семинар, предназначен за експерти от администрацията и други структури, свързани с темите за тенденциите и политиките за устойчиво развитие на градовете и жилищната политика.

 

09:30 – 10:00

Регистрация на участниците и кафе

 

10:00 – 12:00 ч.

 

Панел 1: Глобални политики за устойчиво развитие на градовете и жилищната политика

- „Да преобразим света: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“
- Новият Градски дневен ред
- Градският дневен ред на Европейския съюз
- Парижкото споразумение за изменението на климата и политиката на ЕС за Енергийна ефективнос

 

Панел 2: Национални политики и добри практики за устойчиво развитие на градовете

 

- Националната жилищна стратегия – общински аспекти
- Градовете на бъдещето и иновации в планирането
- Планиране на сегрегирани територии
- Социални жилища в общините
- Жилищни сгради с почти нулева консумация на енергия
- Общински стратегии за адаптация към климатичните промени

 

13:30 – 16:30

Доброволческа инициатива за подобряване на гражданската среда

 

Място – четящите пейки пред паметника на Васил Априлов и стълбовете на уличното осветление по ул. „Априловска“.

 

Дейности – грундиране и лакиране на дървени части, отстраняване на обяви и реклами от стълбовете на уличното осветление, пребоядисване с антиплакатна боя.

 

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

 

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

 

В рамките на кампанията, от септември 2018 г. българският клон на организацията – Хабитат България – започва серия от срещи с общини, в които акцент ще са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

 

Работната среща в Габрово ще се проведе на 25-ти септември в сградата на общината. В допълнение, в следобедните часове на същия ден ще се проведе доброволческа акция за подобряване на градската среда, в която ще се включат, както жители на града, така и служители на Община Габрово.

 

По време на работните срещи в общините, ще се разглеждат възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

 
Плакат Habitat for Humanity