Банер Фестивал за импровизационен театър

Фестивал „IMPROact” в Габрово

By Desi, 04.11.2018

След като през 2016 г. беше създаден първият, по рода си, фестивал за импровизационен театър, дойде време и за второто издание на IMPROact festival. То ще се проведе на 2, 3 и 4 ноември в салона на НЧ “Христо Смирненски 1949” кв. Русевци.

 

На първото издание на фестивала бяха поканени трите най-големи (най-професионални, най-дълго съществуващи) групи за импровизационен театър в България, а тази година фестивалът има и международно участие – импровизаторска група Настап – Скопие, Македония.

 

Фестивалът „IMPROact” ще покаже една по-различна страна на сценичните изкуства и на театъра. Международното участие и гостуването на топ групите за импровизационен театър свидетелства за качеството и развитието на фестивала.

 

Импровизаторският театър, често наричан improv или impro, е форма на театър, където повечето или всичко от това, което се извършва на сцената, се създава в момента на извършването. В най-чистата си форма, диалогът, действието, историята и героите се създават съвместно от актьорите и публиката, като импровизацията се разгръща в сегашно време, без употреба на вече подготвен или написан сценарий.

 

Структурата на импро театъра дава възможност неусетно от публика да се превърнеш в главно действащо лице. Така младежката аудитория от пасивна публика ще се превърне в артистични, активно участващи млади хора.

 

Фестивалът ще се проведе в три вечери. Преди всяка от фестивалните вечери ще има работни, обучителни срещи между гостите и габровските младежи, на които са поканени и всички, който имат интерес и любопитство.

 

4 ноември

15:30 часа – workshop със Златин Цветков ШиЗи Про
19:00 часа – представление на ШиЗи про

 
Банер Фестивал за импровизационен театър