Лого 6Fest Gabrovo

“Оптимистична теория за Габрово”

By Desi, 21.11.2018

„Оптимистична теория за Габрово“ е документалният филм, направен по време на третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest Gabrovo. Филмът разказва за младежките организации в Габрово, които вземат участие във фестивала.

 

Премиерата е на 21 ноември (сряда) от 18:00 ч. в зала „Възраждане“ в Габрово. ВХОД СВОБОДЕН! Премиерата се осъществява със съдействието на Община Габрово.

 

Ще видим интервюта, кадри от репетиции и вълнуващи моменти от самия фестивал заедно с Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „Инкансабле“, Огнена формация “Fire Shadows”, Театрална студия “Гаргара”, Quick Hands Junior, Музикална школа “Звезди в аванс”, Младежки театрален състав “Смехоранчета”, Школа на Ива Пенчева, Оркестър „Габрово“, Театрална школа „Котешката къща“, ИМКА Габрово, Център за работа с доброволци към Община Габрово.Ще видим интервюта, кадри от репетиции и вълнуващи моменти от самия фестивал заедно с Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „Инкансабле“, Огнена формация “Fire Shadows”, Театрална студия “Гаргара”, Quick Hands Junior, Музикална школа “Звезди в аванс”, Младежки театрален състав “Смехоранчета”, Школа на Ива Пенчева, Оркестър „Габрово“, Театрална школа „Котешката къща“, ИМКА Габрово, Център за работа с доброволци към Община Габрово.

 

Филмът ще разкаже и как се появява един от емблематичните за Габрово културни проекти – клипът „Щастливо Габрово“ преди 4 години, както и за развитието на фестивала за улични изкуства 6Fest Gabrovo, който се превърна в най-големия арт фестивал на открито в Габрово след Карнавала.

 

„Днес, когато статистиката сочи, че делът на възрастните над 65 години в Габрово е сред най-високите в страната, а делът на младите до 15 години – сред най-ниските, когато песимизмът и негативизмът вземат превес, Габрово има крещяща нужда от своята нова оптимистична теория. Дефиницията на думата „оптимизъм“ гласи „вяра в по-доброто бъдеще, в успеха“. Затова и филмът се обръща към младите в Габрово, които се занимават с изкуства и култура – именно в тях е нашата вяра и надежда за промяна към по-добро бъдеще“ – споделя авторът на филма Момчил Цонев.

 

Заглавието на филма препраща както към прочутата книга на Иван Хаджийски „Оптимистична теория за нашия народ“, така и към мотото на Лагера за иновации в Габрово през 2017 г., в който участници от страната и чужбина търсеха именно оптимистичната теория за Габрово.

 

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.