Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово

Полски филмов фестивал Кинотека

By Desi, 14.11.2018

От 14 до 18 ноември в зала «Възраждане» почитателите на киното ще имат изключителната възможност да видят 7 полски филмови продукции в рамките на фестивала КИНОТЕКА, организиран Община Габрово и Полски институт – София.

 

Фестивалът Кинотека 2018 е посветен на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби, от 1918 година Полша отново е независима държава. За да отбележи тази важна годишнина, Полски институт – София, е подбрал филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

 

Цената на билета е 3 лв, абонаментна карта – 10 лв.

 

Предварителната продажба на билети и карти ще започне от 5 ноември в Туристически информационен център – Габрово.

 

По време на фестивала билети ще се продават на касата на зала «Възраждане» , час преди прожекцията.

 

14 ноември

Тиха нощ

18:00 часа

 

Режисьор: Пьотр Домалевски (2017, 97’), български субтитри
Участват: Давид Огродник, Toмаш Жентек, Aгнешка Сухора, Aркадиуш Якубик

 

Награди: в т.ч. 2017-Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Голямата награда „Златни лъвове“; награда за главна мъжка роля; Награда на журналистите; Награда на младежкото жури; 2018- Oрел- (Полска филмова награда) – най-добър филм; най-добър режисьор; най-добър сценарий; 2018 -Kраков (Mеждународен фестивал на независимото кино „Off Camera“) – награда на ФИПРЕСИ, Награда на публиката.

 

За Бъдни вечер Aдам, който работи в чужбина, се завръща в родната къща в полската провинция. Първоначално не разкрива причината за неочакваното посещение, но постепенно започва да представя плановете си на поредните роднини. В тази интрига специална роля имат неговият баща, брат му, с когото Адам е скаран, сестра му и мъжът й. Ситуацията се усложнява още повече, когато гостът обявява, че ще става баща. Никой от семейството не подозира, какво голямо значениее за живота им ще имат по-нататъшните събития в тази свята нощ.

 

Трейлър.

 
Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово