Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово

Полски филмов фестивал Кинотека

By Desi, 15.11.2018

От 14 до 18 ноември в зала «Възраждане» почитателите на киното ще имат изключителната възможност да видят 7 полски филмови продукции в рамките на фестивала КИНОТЕКА, организиран Община Габрово и Полски институт – София.

 

Фестивалът Кинотека 2018 е посветен на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби, от 1918 година Полша отново е независима държава. За да отбележи тази важна годишнина, Полски институт – София, е подбрал филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

 

Цената на билета е 3 лв, абонаментна карта – 10 лв.

 

Предварителната продажба на билети и карти ще започне от 5 ноември в Туристически информационен център – Габрово.

 

По време на фестивала билети ще се продават на касата на зала «Възраждане» , час преди прожекцията.

 

15 ноември

Птиците пеят в Кигали

18:00 часа

 

Режисьор: Йоана Кос-Краузе, Кшищоф Краузе (2017, 113’), български субтитри
Участват: Йовита Будник, Елиане Умухире, Витолд Велински, Циза Реми Мухирва

 

Награди: 2016 – Локарно (МФФ) – Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – „Сребърни лъвове“; Награда за главна женска роля – Елиане Умухире и Йовита Будник; 2017 – Чикаго (MФФ) – „Сребърен Юго“ за режисура; 2017 – Люксембург (Central and Eastern European Film Festival „CinEast“) – Гран при; 2018 – Ню Йорк (The New York Polish Film Festival) – награда „Извън границите – Кшищоф Кешловски“.

 

1994 година. След свалянето на самолета на президента на Руанда, в Кигали продължават сблъсъците между племената тутси и хуту. За 100 дни чистки от ръцете на екстремистите загиват около 1 милион души. История на полска орнитоложка, която изследва намаляването на популацията на лешояди в Руанда. Когато започва геноцидът, тя, по случайно стечение на обстоятелствата, спасява младо руандийско момиче, дъщеря на неин сътрудник-тутси. Взима я със себе си в Полша. След пристигането жените са в депресия и не са в състояние да се впишат в рутинното ежедневие. И двете се опитват да се отърсят от преживяното. Разказ за приятелството, прошката и силата на природата.

 

Трейлър.

 
Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово