Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово

Полски филмов фестивал Кинотека

By Desi, 16.11.2018

От 14 до 18 ноември в зала «Възраждане» почитателите на киното ще имат изключителната възможност да видят 7 полски филмови продукции в рамките на фестивала КИНОТЕКА, организиран Община Габрово и Полски институт – София.

 

Фестивалът Кинотека 2018 е посветен на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби, от 1918 година Полша отново е независима държава. За да отбележи тази важна годишнина, Полски институт – София, е подбрал филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

 

Цената на билета е 3 лв, абонаментна карта – 10 лв.

 

Предварителната продажба на билети и карти ще започне от 5 ноември в Туристически информационен център – Габрово.

 

По време на фестивала билети ще се продават на касата на зала «Възраждане» , час преди прожекцията.

 

16 ноември

Най-добрият

18.00 часа

 

Режисьор: Лукаш Палковски (2017, 104’), български субтитри
Участват: Якуб Гершал, Януш Гайос, Maгдалена Челецка, Aртур Жмиевски, Toмаш Кот

 

Награди: 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Награда на публиката; за сценография; за дебют – Kaмила Каминска; 2017 – Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кинo) – Награда на младежкото жури; Париж – (Фестивал „KinoPolska“) – Награда на публиката.

 

Най-новият филм на режисьора на кинохита „Богове”. Авторът отново посяга към биографията на един необикновен човек. Личност, доказала, че истинските герои не се страхуват да падат и могат да се оттласнат от дъното. В центъра на филмовия разказ е полски спортист, възхитил света. Невероятната, изпълнена с убийствено усилие, зрелищни падания и необикновена сила история е вдъхновена от живота на Йежи Гурски, завършил маратона на смъртта, поставил световен рекорд и спечелил титлата Double Ironman в една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света, включваща плуване на 3,86 км, колоездене 180,25 км и маратонско бягане на 42,2 км. Този рекорд не би бил възможен, ако в неговия живот не присъстваха две жени: той изгубва едната, но втората се превръща във вдъхновение в борбата му за живот.

 
Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово