Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово

Полски филмов фестивал Кинотека

By Desi, 17.11.2018

От 14 до 18 ноември в зала «Възраждане» почитателите на киното ще имат изключителната възможност да видят 7 полски филмови продукции в рамките на фестивала КИНОТЕКА, организиран Община Габрово и Полски институт – София.

 

Фестивалът Кинотека 2018 е посветен на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби, от 1918 година Полша отново е независима държава. За да отбележи тази важна годишнина, Полски институт – София, е подбрал филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

 

Цената на билета е 3 лв, абонаментна карта – 10 лв.

 

Предварителната продажба на билети и карти ще започне от 5 ноември в Туристически информационен център – Габрово.

 

По време на фестивала билети ще се продават на касата на зала «Възраждане» , час преди прожекцията.

 

17 ноември

Помирение

17:00 часа

 

Режисьор: Мачей Собешчански (2017, 83‘), с български субтитри
Участват: Юлиян Швежевски, Якуб Гершал, Зофя Вихлач, Данута Стенка, Войчех Желински

 

Награди: 2016 Локарно (Mеждународен филмов фестивал) – Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017 Moнреал (Световен филмов фестивал) – Награда за режисура.

 

Вълнуваща любовна история, в която действието се развива в трудните години в края на Втората световна война. Разказ за двама млади мъже, влюбени в едно и също момиче. В Силезия органите на държавна сигурност създават трудов лагер за германци, силезийци и поляци. Под претекста за наказание на предателите на полския народ, ДС извършва чистки сред „нелоялните към комунистическата власт“. Франек, млад мъж, се кандидатира за работа в лагера. Той се опитва да спаси Ана, в която е влюбен, но не знае, че сред лагерниците е и Ервин, германец, негов приятел отпреди войната, който отдавна тайно е влюбен в момичето.

 

Трейлър.

 
 

Волта

18.30 часа

 

Режисьор: Юлиуш Махулски (2017, 101’), български субтитри
Участват: Aнджей Желински, Oлга Болондж, Aлександра Доманска, Mихал Журавски, Яцек Брачак.

 

Награди: 2017 – „Сребърен билет“, Нграда на Асоциацията „Kina Polskie”.

 

Бруно Волта е истински майстор в решаването на загадки и невероятно проницателен човек. Един ден усетът му за комбинации и печалби е поставен в пълна готовност. Неговата значително по-млада партньорка Агнешка се запознава при интересни обстоятелства с момиче на име Вики. Новата позната открива в стената на стара къща тайнствен ценен предмет. Волта не може да изпусне такава златна възможност. Това обаче няма да е никак лесно, защото привидно наивната Вики е достоен противник.

 

Трейлър.

 
Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово