Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово

Полски филмов фестивал Кинотека

By Desi, 18.11.2018

От 14 до 18 ноември в зала «Възраждане» почитателите на киното ще имат изключителната възможност да видят 7 полски филмови продукции в рамките на фестивала КИНОТЕКА, организиран Община Габрово и Полски институт – София.

 

Фестивалът Кинотека 2018 е посветен на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби, от 1918 година Полша отново е независима държава. За да отбележи тази важна годишнина, Полски институт – София, е подбрал филми от различни години, които маркират развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали.

 

18 ноември

Смъртта на президента

Вход свободен

18.30 часа

 

Режисьор: Йежи Кавалерович (1977, 137’), български субтитри
Участват: Зджислав Мрожевски, Maрек Валчевски, Хенрик Биста, Чеслав Бишевски, Йежи Душински

 

Награди: 1977 – Гданск (Фестивал на полското игрално кино) – Специална награда на журито; 1978 – Берлин (MФФ) – „Сребърна мечка“ за режисура; 1979 – Кадикс (MФФ) – I награда.

 

В края на 70-те години в световното кино става модерно заснемането на филми по истински събития. Един от интересните представители на това течение на полска почва е „Смъртта на президента“ на Йежи Кавалерович. Филмът разказва за избирането на Габриел Нарутович за първи президент на II Полска република и обстоятелствата, довели до трагичната му смърт. Kавалерович се явява в ролята на хроникьор, обвинител, защитник и коментатор в едно, а ролята на съдебни заседатели предоставя на зрителите.

 
Плакат Кинотека полски филмов фестивал Габрово