Банер Зима Габрово

Пътищата в Габровска област са почистени и проходими при зимни условия /обновена към 09:00 часа/

By Desi, 19.11.2018

Всички снегопочистващи фирми и дружества работят за разчистване на снега на територията на община Габрово. Снежната покривка в централна градска част е 12-14 см. ОП “Благоустрояване“ почиства градската улична мрежа, фирма „Димас“ обработва пътищата към селата.

 

Без елекричество са кв. Лисец и около 30 абонати на бул. „Трети март“. Повредите са локализирани, до два часа електрозахранването ще бъде възстановено.

 

Проходът Шипка е проходим при зимни условия, снежната покривка е 20 см., температурата – минус 2 градуса. Пътното платно е почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона. Пътищата в областта са почистени, проходими при зимни условия.

 

Градските и междуградски автобусни линии са покрити.

 

Предстои почистване на пътя към курортен комплекс Узана, снежната покривка там е 10-12 см., температурата е минус 2 градуса.

 

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност. Всички деца от населените места в общината са транспортирани до средищните училища.

 

Времето в Габрово е облачно, температурата на въздуха е минус 1 градус, а влажността – 95%.

 

Прогнозата за времето:

През нощта с преминаването на средиземноморския циклон налягането още ще се понижи и ще е по-ниско от средното, но през деня ще започне повишение и вечерта вече ще е по-високо от нормалното.

 

Днес преди обяд валежи от сняг, ще има главно в Северозападна и централните райони на Северна България, а на останалите места ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици.

 

Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно, в Североизточна България. Вятърът ще е умерен от изток-североизток, в Източна България до силен, но през деня ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималните температури в крайните югозападни райони, Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между 9° и 14° , в останалата част на страната – предимно между 1° и 6°.

 

В планините преди обяд ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, под 1700-1800 метра – от дъжд. Още преди обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е силен до бурен, но през деня ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.