Банер Зима Габрово

Зимна обстановка към 07.30 часа на 28.11.2018 г. Жълт код за ниски температури за 29.11.2018 г.

By Desi, 28.11.2018

Всички снегопочистващи фирми и дружества работят за разчистване на снега. Времето в Габрово е облачно, вали слаб сняг, температурата на въздуха е минус 1 градус, а влажността – 94%. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, пътното платно е почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона. Пътищата в областта са проходими при зимни условия.

 

ОП „Благоустрояване“ почиства градската улична мрежа, фирма „Димас“ обработва пътищата към селата. Автобусите по градските и междуградски автобусни линии са в движение и всички линии се изпълняват. Предстои почистване на пътя към курортен комплекс Узана, снежната покривка там е 10-12 см., температурата е минус 2 градуса.

 

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

 

Прогноза за времето:

Жълт код за снеговалеж и навявания е обавен за днес от НИМХ. Днес в Северна България и високите полета ще продължи да вали сняг и да се образува снежна покривка. В сутрешните часове в североизточните райони все още ще вали дъжд, ще се образуват поледици и обледяване на проводници. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен вятър от север-североизток. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Застудяването ще продължи като в по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход, към 14 часа: от минус 4 – минус 2° в Северна България и високите полета, до 2-4° в Южна България. През нощта снеговалежите ще продължат, но ще отслабват и постепенно ще спират.

 

Над планините ще е облачно, ще вали сняг. По старопланинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще застудява и на 1 200 метра максималната температура ще е около минус 2°, на 2 000 метра – около минус 5°.

 

За утре, 29 ноември, е обявен жълт код за ниски температури.