Банер Зима Габрово

Зимна обстановка – община Габрово към 07.30 часа на 20.12.2018 г.

By Desi, 20.12.2018

Жълт код за студено време е обявен за днес за област Габрово. Времето е ясно и слънчево, температурата на въздуха е минус 8 градуса, а влажността – 89%. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, пътното платно е обработено. Снежната покривка на върха е 20 см., температурата – минус 7 градуса. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона. Пътищата в областта са заснежени и обработени, проходими при зимни условия.

 

ОП “Благоустрояване“ почиства градската улична мрежа, фирма „Димас“ обработва пътищата към селата.

 

Градските и междуградски автобусни линии са покрити.

 

Снежната покривка в курортен комплекс Узана е 20 см., температурата е минус 7 градуса, пътят е почистен и опесъчен.

 

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

 

Прогнозата за времето:

Днес, в сутрешните часове, в низините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. В останалите райони през деня ще е предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще е почти тихо. По поречието на Дунав и на места в Източна България, мъглите и ниската облачност ще са трайни и там дневните температури ще останат по-ниски, между минус 3° и минус 1°. В останалата част от страната максималните ще са между 1° и 6°.

 

В планините ще бъде предимно слънчево, с висока облачност, без валежи. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 1°.

 

Слънчевото време и повишаването на температурите предразполагат към образуването на ледени висулки и свличането на сняг. Бъдете внимателни при преминаване по тротоарите и покрай сгради, а също така и отговорни към останалите пешеходци – при възможност отстранете опасните висулки от имота, който стопанисвате.