Снимка от филма - Диамантената ръка

„Диамантената ръка“

By Desi, 13.02.2019

Наричат съветската кинокомедия ”Диамантената ръка” „ексцентрична комедия”. Лентата е снимана през 1968 година, а премиерата е през април 1969. Успехът, на който се радва продукцията, е наистина триумфален – възторжени са и зрителите, и критиците, и киноразпространителите. Комедията има 76 милиона зрители и заема място в топ три за цялата история на руското киноразпространение.

 

Режисьор е Леонид Гайдай, в главните роли участват неповторимите Юрий Никулин, Анатолий Папанов, Андрей Миронов, Нона Мордюкова, Светлана Светличная. Автор на музиката е популярният филмов композитор Александър Зацепин.

 

Сюжетът е подсказан от истински случай в Швейцария по това време, но сценаристите Леонид Гайдай, Яков Костюковски и Морис Слободской изграждат всичко по свой начин в ярък комедиен план. На пръв поглед банална история: добросъвестен гражданин получава като награда задгранично пътуване с кораб. И тъкмо на този фон всичко се превръща в необикновено приключение с трафиканти на антики, както бихме казали днес. По време на една разходка в чужд град главният герой е объркан с „мулето” и ръката му е гипсирана, като в нея контрабандистите скриват злато и диаманти, за да бъдат пренесени незабелязано. Нататък става още по-заплетено, динамично, спиращо дъха, но и пълно с комични ситуации.

 

Какво точно?
Ще разберем на 13 февруари от 14 часа в Залата на жирафите. „Диамантената ръка” е част от програмата на Клуб „При Чарли” и от панорамата на руската комедия, осъществявана с любезното съдействие на Руския културно-информационен център в София.

 

Вход свободен.

 

Филмът е със субтитри на български език.

 
Снимка от филма - Диамантената ръка