Дечкова къща

Преди прошка, в събота от 11 – на хоро и пазар на Селския мол

By Desi, 09.03.2019

Пивка ракия за кума и сладка баница за кумицата, домашни курабета, петлета и други залъгалки за сладокусници – това ще предложи поредното издание на Селския мол в Габрово утре, на 9 март. Селският мол „Сладки Заговезни“ ще започне с малко огън и много страст в 11 часа пред Дечковата къща и църквата „Света Троица“ в Габрово, откъдето е тръгвала градската Олелийня на този празник в Шести участък. Програмата на откритата сцена отново ще предложи любими народни песни и кръшни хора за сърцати българи, които тачат народните традиции. Ще има томбола с продукти от сергиите, на които ще се предлагат екологични продукти от село, домашна храна, друга селскостопанска продукция в помощ на инициативите, подети от местните читалища за съхраняване на обичаите, занаятите и уменията на предците ни.

 

Отново ще гостуват самодейците от малките населени места с фолклор и стари градски песни. Както и малките производители, които са се подготвили да напълнят сърцата и трапезите на габровци на празника Заговезни. А в нашия край той продължава да пази традицията младите да искат прошка от старите, кумците от кумовете, децата от родителите си и заедно с това да поднасят сладкиш, обикновено торта.

 

Инициативата Селски мол се подкрепя от Фондация Обществен дарителски фонд в Габрово, благодарение на който Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ разполага вече със собствени маси и шатри.