Снимки на лазарки ЕМО Етър

Лазаровден в музей „Етър“

By Desi, 20.04.2019

На 20 април от 11:30 и 13:30 ч. гиздави лазарки от „Училище за лазарки” – образователна програма на музей „Етър” ще представят традиционния за Лазаровден обичай – Лазаруване!

 

Празникът се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Според народната традиция празникът, наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ е денят, в който момите, след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се гиздят, да се задомяват. Старите вярвания казват, че „ нелазарувала мома не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар не може да се задоми“, затова на такива моми се гледало с пренебрежение и присмех.

 

Лазарките са момичета от 10 до 16 години, разделени по групи с еднакъв възрастов състав. „Бъдещите“ моми започват да се готвят за участието си в обреда още „среди пости”, като се събират, за да разучават и да си припомнят лазарските песни и танци.

 

Етнографски музей на открито Етър възражда тази традиция с провеждането на „Училище за лазарки” – образователна програма на музей „Етър” вече девет поредни години, а интересът към включване в инициативата расте с всяко следващо издание.