Снимка Европейски дни на художествените занаяти плошад Възраждане Габрово

Европейски дни на художествените занаяти днес и утре и на площад „Възраждане“

By Desi, 05.04.2019

От днес Община Габрово открива участието си в Европейските дни на художествените занаяти /ЕДХЗ/ в качеството си на Творчески град на занаятите и народните изкуства в мрежата на ЮНЕСКО. На площад „Възраждане“ ви очаква организиран базар и демонстрации на бродерия, керамика, декупаж, плетива и техники за рисуване и боядисване на яйца и стъкло. В часовете до 18.00 може да посетите всички участници в базара, които специално за ЕДХЗ са подготвили различни занимания, обучения, демонстрации и изненади. Гости на събитието са Веселина Славчева от София и Елена Белева от Велинград. Те ще ни потопят в атмосферата на Великденските празници с удивителното си майсторство за писане на яйца. Веселина е позната на габровци като организатор на Карвинг фестивал на смеха. На пети и шести април тя ще открехне вратата към себе си и всички онези таланти, с които е дарена, освен уменията в карвинга, които отдавна са ѝ донесли световна слава.

 

Ивелина Иванова прави демонстрация на бродерии с крачна машина, Ивелина Неновска ще рисува с вас по керамични фигури, Теодора Христова е готова да ви покаже тънкостите на декупажа, а по-късно очакваме да пристигнат и бабите на село Гарван, които ще ви учат да плетете.

 

В съботния ден – шести април, от 11.00 до 12.00 часа на площад „Възраждане“ специално за Европейски дни на художествените занаяти ще свири Оркестър Габрово. Фолклорната програма с авторски песни и аранжименти на Маестро Николай Венков със сигурност ще ви накара да потанцувате, затова елате с удобни обувки. Община Габрово кани всички танцови състави и хоби-клубове да участват в инициативата, която заедно да превърнем в празник!

 
Снимка Европейски дни на художествените занаяти плошад Възраждане Габрово