БТВ в ЕМО Етър

Ден преди Великден, предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ избра да излъчва програмата си на живо от „Етъра“-а

By Desi, 29.04.2019

Ден преди Великден, предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ избра да излъчва програмата си на живо от „Етъра“-а. В съботния ден зрители от цяла България се срещнаха с иконописеца Пламен Малинов, гатанджийката Събина Хунева, Димитринка Георгиева, която боядисва яйца с естествени багрила, директора на музей Дом на хумора и сатирата Маргарита Доровска, заместник-директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Светослав Славчев, ансамбъл „Габровче“ и неговият художествен ръководител Лъчезар Захариев. Бяха на гости в Регионалния исторически музей и Интерактивен музей на индустрията, предаваха пряко и от Соколския манастир.

 

Габровци показаха как се багрят яйца с обелки от лук и корени от растението брош, разкриха малко и от тайната на преплитането на гайтани и говориха за силата на иконите и силата, която движи ръката на иконописеца.

 

Разказаха за Двадесет и четвъртото биенале на хумора и сатирата, което ще се открие на 17 май и включва 150 художници от цял свят, за Международния фестивал на комедийния спектакъл – 13-17 май и, разбира се, за Карнавала – най-старият и пъстър карнавал в България, чиято дата тази година е 18 май.

 

Зрителите разбраха още за първите неща, които са се случили в Габрово, за габровските индустриалци и предприемчивия ни дух, за стенописите, старите майстори зографи и строители, видяха и усмивките и любовта към фолклора на най-младите габровци в лицето на ансамбъл „Габровче“.

 

Предаването беше допълнено и от прекрасните кадри от „Етър“-а, чиито дюкяни и посетители се събуждаха в събота сутрин, заедно с всички българи, за един слънчев и празничен ден.

 

Предаването можете да гледате в линковете:

btvnovinite.bg

 

btvnovinite.bg

 

btvnovinite.bg

 

btvnovinite.bg

 

btvnovinite.bg

 
БТВ в ЕМО Етър