Снимка спектакъл Свекървище 1

Габровският театър с последна за сезона премиера – „Свекърва“

By Desi, 24.06.2019

Габровският драматичен театър изненадващо в края на театралния сезон представя нов спектакъл. Екипът на театъра за втори път поема предизвикателството да постави популярната комедия „Свекърва“ от Антон Страшимиров. От първата постановка, играна на габровска сцена в далечната 1952 г. до сегашното представление са изминали 67 години.

 

Режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения. Премиерата ще бъде на 25 юни 2019 г. от 19.00 часа на сцената на театъра.

 

За първи път ще се даде възможност на сериозните почитатели на театралното изкуство, сред които и най-заклетите зрители, да присъстват на закритата премиера на спектакъла. Тя ще бъде ден по-рано преди официаната премиера – на 24 юни, от 19.00 часа, отново на сцената на театъра. Местата за специалното предпремиерно представление са ограничени, затова побързайте да си купите билети. Ще гледате „Свекърва“ като истински професионалисти от театралните среди.

 

В постановъчния екип влизат сценографката Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

 

Това е шестият спектакъл, който режисьорът Петринел Гочев създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на театралния сезон. Успешното му партньорство с композитора Ян Руменин продължава и до днес и може да бъде проследено назад във времето. Съвместните им музикални търсения родиха едно от култовите заглавия на габровския театър „Жана д’Арк“ през 2015 г., както и последния хит „За Първото българско царство: Отшелника“ през 2018 г. С част от актьорите също го свързва дългогодишно партньорство. Надежда Петкова и Димо Димов са добре познати на публиката от спектаклите на Петринел Гочев „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“ и „За Първото българско царство: Отшелника“. Голяма част от актьорския състав на последната му постановка могат да бъдат видяни и в най-новия спектакъл „Свекърва“.

 

С новия прочит на комедията от Антон Страшимиров, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия. Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога по-възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на по-младите. В по-дълбок план тук ще намери място и темата за свободната воля. Всеки от нас я има, но дали всеки от нас успява да я упражни свободно, без да понася тежестта на родството и семейното неразбирателство. Публиката сама ще намери отговори на въпросите, поставени от автора на пиесата през 1905 г. и ще отсъди променило ли се е нещо в родствените взимоотношения от едно време, даваме ли свободата на младите да бъдат себе си или настояваме да копират грешките на възрастните.

 

„Свекърва“ може да не е най-смешната българска комедия, но е най-истинската, а за габровския театър комедийният спектакъл е естествено състояние на духа.