panair

XVII Международен панаир на традиционните занаяти

By Margarita, 06.09.2019

ЕТЪР – Международен панаир на традиционните занаяти / ETAR – Crafts Fair е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция. Мисията му е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.
През 2019 година се навършват 55 години от откриването на ЕТЪР – Етнографски музей на открито. Настоящото издание на Панаира е посветено на тази годишнина.

 

ПРОГРАМА

 

Международното изложение базар тази година е среща на традиции от три континента. Повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Индия, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България участват в него с демонстрации на съхранени занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението намират място и съвременни творци с техния авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с посетителите на Панаира малка част от културното наследство на страните си.

 

Международна майсторска надпревара
начало: 5 септември, 14:30 ч., край: 8 септември, 16:00 ч.

Водещ акцент в програмата на Панаира от 2003 година насам е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. През последните години все повече чуждестранни участници се включват в надпреварата. През 2019 година тя е в занаята „Грънчарство“, а сили в нея ще премерят представители на Судан, Франция, Иран, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. Всички те, според регламента на състезанието, трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в музей „Етър“ през следващата година.

 

Съревнование на младежи в грънчарски умения
начало: 6 септември, 13:30 ч., край: 8 септември, 16:30 ч.

За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. През 2019 година Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност „Керамика“. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.

 

Алея на вкусовете с дегустации и базар, 6–8 септември, 11:00–19:00 ч.
За първи път в историята на Панаира винарски изби и производители на различни деликатеси представят своя продукция. Инициативата се реализира в партньорство с Винен фестивал „Августиада“.

 

ИЗЛОЖБИ

 

„Каменоделство“, изложба базар, 17 август – 30 септември
Изложбата представя скулптури и различни изделия от камък на шестима участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино.

 

„Майсторът и формата“, веществена изложба, 6–30 септември
В изложбата са включени предмети, изработени в Майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 година. В първата участват майстори от Троян, Габрово, Стара Загора, София и Ямбол, а втората е посветена на 50 години от създаването на музей „Етър“ и е с международно участие от Румъния, Сърбия, Турция и България. В последния ден от Панаира изложбата ще бъде допълнена с предмети от настоящото състезание.

 

„Холокьо, живото село“, етнографска фотоизложба от Унгария, 6–30 септември
Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата представя живописното унгарско селище и околностите му. Почти всяка къща в него е музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство.

 

„Диалог с миналото“, интерактивна изложба, 25 юли – 31 декември
„Диалог с миналото“ е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване скучната монологична форма на общуване с историята.

 

ОТКРИТА СЦЕНА

 

6–8 септември, 11:00–17:00 ч.
- пъстра музикално-танцова програма с участието на професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България
- фолклорни изпълнения от Литва, Косово, Украйна и Южна Африка
- представяне на чуждестранните участници в Изложението базар и на изложителите в Алея на вкусовете.

 
 

Панаирът се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България. Организатори на събитието са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“.