nonument

Нонумент / Nonument

By Margarita, 13.09.2019

13 септември, петък, 18:30
Музей на хумора и сатирата, Габрово
откриване на изложба

 

14 септември, събота, 14:00
връх Бузлуджа
представление със свободен вход пред Дома-паметник на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа

 

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя „Нонумент“ – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа. Автори на представлението са група ЛИГНА от Германия, Стефан А. Щерев и Емилиян-Гацов – Елби (музика).

 

Посветено на темата „Измерения на публичното“, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и съучастие. Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг. Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

 

След няколкото успешно съвместни проекта като „Тайно радио“ , „Опиянение и гняв-изследвания върху авторитарния характер“- немският колектив ЛИГНА отново приема поканата за колаборация с българските артисти Стефан А.Щерев и Емилиян Гацов-Елби.
Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, при която участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават покана за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

 

За да участвате, носете си смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга под Чинията. За повече информация и записване за представлението, следете сайта на Биеналето (www.biennial.humorhouse.bg) и фб страницата му.

 

Отпътуване с организиран транспорт:
- Габрово ( в 12:30 от Музей на хумора и сатирата)
- Велико Търново ( в 11:45 от спирката пред старото лятно кино)
- Казанлък ( в 12:30 от паркинга на „Универмаг“ )
* местата в автобусите са ограничени. Двупосочен билет: 5 лева.

 

Независимо от това, с какво ще пътувате, попълнете формуляр за участие на: http://bit.ly/2ZkCvJm

 

Представлението ще се случи единствено на 14 септември. Изложбата „Нонумент“ ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019. За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата, Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

 

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.