етгар

Етгар Керет: По действителен случай

By Margarita, 27.09.2019

ЕТГАР КЕРЕТ: ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ
27.09.2019г. 18:00ч.

Съпътстваща програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното,
в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.
Холандия (2017), 67 мин.
Режисьори: Стефан Каас и Рутгер Лем
Продуценти: Катя Драайер, Франк Хьове, Balard Film, NTR, 2-Team productions

 

В своите разкази израелският писател Етгар Керет смесва измислица и реалност. Историята на собствения му живот също прилича на съвременна приказка. В този хибриден документален филм режисьорите разследват защо разказването на истории е съществено за живота на Керет.

 

Хора от цял свят обичат израелския писател Етгар Керет заради сюрреалистичните му разкази и веселите му изпълнения на живо. Вестник „Гардиън“ пише: „Да прекараш известно време с него е като да влезеш в света на неговите истории: изведнъж всичко ти се струва леко хаотично, пълно с комичен потенциал.

 

И разказите, и анекдотите на Керет от собствения му живот звучат много естествено въпреки невероятната си абсурдност. Как Керет е станал такъв удивителен разказвач?

 

Когато двама холандски режисьори решават да направят филм за историите на Етгар Керет, те знаят, че ще трябва да използват множество различни техники, за да покажат достоверно как работи неговият ум. Чрез анимации по разказите му, разиграване на анекдотите му, надникване зад кулисите и интервюта с близки и приятели (сред които Джонатан Сафран Фоер и Айра Глас) в Тел Авив и Ню Йорк те се опитват да разберат защо постоянното разказване поддържа живота на Керет.

 

 

Зала на жирафите в Дом на хумора и сатирата
Вход: 4 лева за възрастни, 2 лева за ученици и пенсионери; вход свободен за притежатели на карта „Приятели на Хумора“.