Снимка новина

Румънски блогъри посетиха Габрово

By Margarita, 27.09.2019

Румънски блогъри посетиха общините Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево, за да разгледат и се запознаят с възможностите за туризъм, които се предлагат в центъра на България.

 

Инфотурът се реализира в рамките на Споразумение за партньорство 2019 между четирите общини, за изпълнение на дейности, свързани с развитие и рекламиране на региона като атрактивна туристическа дестинация.
В първия ден от инфотура блогърите посетиха Дряново и емблематичния за града Дряновски манастир.

 

В Габрово се запознаха отблизо с историята на Българския Манчестър, посещавайки Интерактивния музей на индустрията, разходиха се в залата с кривите огледала и получиха отговор на въпроса защо сме известни като Столица на хумора, снимаха се в Къщата на спомените и пробваха новата виртуална придобивка на музея Дечкова къща- филм, представящ живота на едно семейство от края на ХІХ век., който може да бъде гледан през 3-D очила. Посетиха Музей Етъра, където присъстваха на демонстрация на занаяти от етърските майстори и бяха впечатлени от големия брой запазени такива у нас, съвсем естествено за Творчески град на занаятите към Мрежата на ЮНЕСКО, какъвто е Габрово. Снимаха се на Соколския манастир с уникалната гледка към Стара планина.

 

Визитата им продължи в Трявна, с посещение на Музея на дърворезбата, Славейковото училище и музеят на Азиатското и африканско изкуство и завърши в Севлиево, с изкачване на крепостта Хоталич в Световния ден на туризма, 27 септември.

 

Петрос Лунгу, журналист и блогър и Цезар Димитре не посещават България за първи път, но никога в своите визити не са стигали до центъра на страната ни. Юлия Василе за първи път посещава България и е очарована от възможностите, които се предлагат, свързани с туризъм.

 

Визитата им съвпада с отбелязване на Световния ден на туризма, 27 септември.
През м. септември 1979 г. в Torremolinos, Испания – на третата сесия на Генералната Асамблея на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през 1980 г.
Изборът на датата 27-ми септември 1980 г. съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно 10-годишнината от приемането на Устава на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации–27 септември 1970 г.
Оттогава Световният ден на туризма 27 септември се чества всяка година със събития, подбрани от Генералната Асамблея и по указания на Изпълнителния Съвет на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации.
Най-важното за Световния ден на туризма е да се засили усещането на международната общност към изключително важната роля на туризма и ролята му в социалния, културния, политическия и икономически живот на обществата.
В световен мащаб секторът следва възходяща тенденция, която е очаква да достигне 1.8 млд. Чуждестранни туристи през 2030 г. „Туризъм и работни места: По-добро бъдеще за всички“ е мотото на Световния ден на туризма през 2019 г.
Тази година страна домакин на честването е Индия.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО РАБОТЯТ В СФЕРАТА НА ТУРИЗМА!