Празник на духовната музика

By Margarita, 12.10.2019

За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение – Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово – 2002″, за да се състои в Габрово фестивалът „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА“.

 

Три дни сладкогласни хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник и Габрово с неизменното участие на Габровският камерен оркестър, ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община.

 

Какво да очакваме в тазгодишното издание. Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храм „Света Троица“ наречена „Източноправославни песнопения“ габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мьiтищи – Русия.

 

След словото на негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово, концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен хор „Априлов Палаузов“, който през тази година отбелязва своя 70 годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет“, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостува Софийският Камерен дамски хор „TE DEUM ADORAMUS“ и смесения хор „Добруджански звуци“ град Добрич. Първата вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.

 

В художествената галерия „Христо Цокев“ под надслов „Тебе поем, господи“ ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS“, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър произведения на Моцарт, Верди и Хендел.

 

За първи път гост на фестивала е дамският хор „Агапе“ от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия, а в Габрово ще открие втората вечер на фестивала.

 

За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли – мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър.

 

Началото и на двата концерта по традиция е от 18:30ч. Входът е свободен.