violines

Концерт „Разговорът на цигулките“

By Irena Georgieva, 11.09.2014

Тази вечер от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“, в рамките на 38-то издание на международния музикален фестивал „Дни на камерната музика Габрово 2014“, по желание на габровската публика отново ще гостува популярният швейцарски цигулар Александър Дубах.

Този път в концерта ще вземе участие и неговият румънски колега и съименник Александру Гавриловичи.Александру Гавриловичи е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на град Берн. Програмата на двамата цигулари включва произведения от Йохан Себастиан Бах, непознатият руски композитор от края на 18 век Иван Хандошкин, чешкият последовател на Паганини Хайнрих Ернст, големият швейцарски композитор Артур Онегер, румънският класик Джордже Енеску и Панчо Владигеров. На рояла ще им партнира пианистката Десислава Щерева.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на град Тун.

Александър Дубах

38-то издание на Дните на камерната музика тази година се характеризира с радикално обновление на фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите, присъствие на световно известни изпълнители. От създаването му през 1976 г. до днес това е най-обширната фестивална програма като количество и качество на концертите. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Александру Гавриловичи                                                                    Десислава Щерева

Всеки концерт има свое мото, което ще помогне на слушателите, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.