SmFF-logo

Хайде на Смешен филм фест 5 от 21 – 27 октомври

By Irena Georgieva, 20.10.2014

Със скорост 24 кадъра в секунда към нас се е устремил Международният фестивал на комедийното кино Смешен филм фест 5. От 21 до 27 октомври в Столицата на хумора и сатирата времето ще се отброява не в дни и часове, а в емоции – от поредния гледан филм, от вълнуващите срещи, от положителния заряд, който носи най-усмихнатият филмов фестивал в България.

Общият брой на заглавията тази година е 23 от 13 страни. За първи път във фестивалната програма присъстват филми от Хърватия – специален фокус с три заглавия, и Кипър – ще гостува режисьорът Кирякос Тофаридис с една от най-успешните кипърски комедии за последните години.

Тричленно жури в състав: Председател - проф. д-р Емилия Стоева (филмов оператор, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, Нов Български Университет и Арт Колеж по Екранни изкуства) и членове: доц. д-р Марин Дамянов  (писател и сценарист, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”) и Виолета Стаменова (кинокритик, експерт по разпространение и кинопоказ), ще определи носителя на приза Най-смешен филм на Габрово измежду 8-те заглавия, включени в конкурсната програма.  Публиката също ще има възможност да избере своя филм-фаворит, като гласува с анкетни карти или в сайта на фестивала.

Тъй като петата годишнина е своеобразен малък юбилей, ще подарим на ценителите на стойностното кино едно вълнуващо пътешествие в епохата на немите филми с Колекция златни ленти на Белгийската кралска филмотека. Романтична нотка в това неповторимо преживяване ще внесе музикалният съпровод на пианиста Димитър Горчаков.

Българското комедийно кино ще бъде представено с двете нови продукции  „Живи легенди” на Ники Илиев и „Още една мечта” на Николай Мутафчиев. Публиката ще има възможност за среща  с режисьорите и част от актьорския състав на филмите.

Киноманите ще могат да се насладят на лентите на световните величия: Люк Бесон, Уди Алън, Дъстин Хофман и да споделят екранните превъплъщения на Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър, Томи Лий Джоунс, Пенелопе Крус, Алек Болдуин, Роберто Бенини, Маги Смит, Том Кортни, Били Конъли и много други.

Акцент в програмата са две прожекции, посветени на големите имена в комедийния жанр: Робин Уилямс и Луи Дьо Фюнес.

Специално внимание е отделено на детската аудитория в съботно-неделния афиш. Приятна изненада е подготвена за малките зрители, посетили филма „Астерикс и Обеликс. Бог да пази Британия”. Всяко дете ще получи подарък – книга, осигурена от издателство „Миранда”.

Съпътстващи събития, тематично обвързани със седмото изкуство и смеха, ще зарадват габровци и гостите на града.

Концерт с филмова музика „Любими песни от любими филми”, изпълнени от оркестър „Габрово”,  ще настроят публиката преди началото на фестивала.

Музей „Дом на хумора и сатирата” ще се включи в програмата на „Смешен филм фест”, като посвети своя традиционен весел четвъртък на популярни лица от големия екран с изложба от сатирични графики и шаржове на Калин Николов.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово ще е домакин на две литературни срещи. В първата  писателят-хуморист Михаил Вешим ще представи новата си книга „Когато бях морски капитан”,  а във втората габровските читатели ще имат  възможност да се срещнат с преводача на хърватска литература Русанка Ляпова  и час преди прожекцията на филма „Какво е мъж без мустаци?” да разговарят за едноименната книга.

Книжен базар, разположен във фоайето на зала „Възраждане”, ще даде възможност на зрителите да си тръгнат с приятни преживявания от гледания филм и с интересно четиво.

Тук е мястото да отбележим, че макар и организиран от габровци, фестивалът няма комерсиален характер. Билетите са на символична „възпитателна” цена от 2 лева,  а входът за прожекциите от модул Златни комедии е свободен.

Да загърбим за седмица безкрайните телевизионни сериали, реалити формати, политически дебати, защото…

Най-добре се смее този, който се смее със Смешен филм фест !

Повече информация на интернет страницата на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg