2_Jivi_legendi

Начало на Смешен филм фест

By Irena Georgieva, 21.10.2014

vuzrajdaneНа киното с любов – Колекция неми филми от Белгийската кралска филмотека. Съпровод на пиано – Димитър Горчаков.

Златни комедии – Вход свободен!

В програмата:

Преследването на тиквите – 1907, 8 мин

Режисьор: Етиен Арно

Купчина огромни тикви се изсипват от каруцата и всяват хаос в града, въвличайки хора и животни. С помощта на анимационни трикове тиквите преодоляват всякакви препятствия, влизат в домовете, излизат от комините, спускат се в канала – и навсякъде ги гонят преследвачите, сред които има и едно… магаре.

Пътуване до Юпитер – 1909, 10 мин

Режисьор, оператор и специални ефекти – Сегундо де Хомон

Кралският астроном и магьосник обещава  на краля пътешествие до Юпитер и дори му показва различните планети през телескопа. Въодушевен, кралят заспива и извършва пътешествието до небето по стълба директно от леглото си.

Неуловимият крадец – 1908, 3 мин, откъс

За да се спаси от своите преследвачи – двама не много умни полицаи, хитроумен джебчия използва триковете на анимацията, като се престорва на плашило, покривка, змия и даже купчина тухли.

Коко опакова – 1950, анимация и специални ефекти, 6 мин

Eдин човек опакова всичко – дори рибките в аквариума и котката. Но мастиленият клоун Коко и кучето го надминават – опаковат дори водата и стълбището, че и въглищата парче по парче…

Коко и кокала – 1950, анимация и специални ефекти, 5 мин

Коко и кучето спорят за кокал и художникът им предоставя много възможности да се надпреварват. А накрая ги прибира в мастилницата, откъдето са излезли.

Една седмица – 1920, 19 мин

Режисьори: Бъстър Кийтън и Еди Клайн

Сватбените камбани звънят за младоженците Сибил и Бъстър. Щедър чичо подарява къща, която лесно се сглобява за една седмица. Но трябва да се следват номерата на сандъците в инструкцията, а отхвърленият ухажор на Сибил коварно ги подменя…

Един от първите режисьорски опити на Бъстър Кийтън, прочут актьор от нямото кино с близо 150 роли във филми и телевизионни сериали.

2 Jivi legendi2014, България, 99 мин

Среща с  режисьора на филма

Режисьор: Ники Илиев

Сценарий: Ники Илиев, Николай Василевски, Саня Борисова-Илиева

Оператор: Григор Кумитски

Музика: Борислав Бояджиев, Румен Бояджиев-син

В ролите: Орлин Павлов, Саня Борисова-Илиева, Ники Илиев, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Яна Маринова, Георги Кадурин, Микеле Плачидо

Продукция: Ники Илиев, Бойко Илиев, Ян Янев

Копродукция: bTVstudios

Разпространява: БТВ Медиа Груп

Всичко започва (или по-точно всичко се обърква) с един инцидент. Млад банкер, домогнал се до всички блага, за които може да се мечтае, претърпява катастрофа и изпада в безсъзнание, за да се събуди като своето 18-годишно аз. Без да помни нищо от случилото се след завършването си, той пристига в родния си град, за да се види с хората, които сега смята за най-близки, а именно – с бившите си съученици. Изпълнен с ентусиазъм и несвойствена за възрастта му приповдигнатост, нашият герой с изумление се сблъсква с навъсените и недоволни хора, в които са се превърнали приятелите му днес. Подтикнат от преоткрития си приключенски дух, той решава да осъществи юношеските мечти на всички тях, а и да намери себе си някъде по пътя.

Ники Илиев е роден на 10.10.1981 г. в София. Завършва Френската гимназия в София, след това се дипломира в специалностите кинорежисура и актьорско майсторство в Нов български университет. Участва като актьор в редица чужди и български филмови продукции, както и в театрални представления. Режисьорския си дебют в киното прави с филма “Чужденецът” (2012), който печели наградата на публиката на 31-я ФБИФ “Златна роза”.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ

МФФ Манхатън, Ню Йорк 2014 – Най-добър чуждестранен филм; Югоизточен Европейски ФФ, Лос Анджелис 2014 – официална селекция; ФФ “Иския Глоубъл”, Италия – Фокус България, откриващ филм, МКФ Вама Вече, Румъния – награда за най-добра актриса – Саня Борисова, най-добър режисьор в категорията CineBlackSea – Ники Илиев