humor

Къде се корени Габровският хумор?

By admin, 24.01.2013

 Чували сте за прословутия габровски хумор, даже сте се смели от сърце на някоя от габровските шеги, но не знаете от къде идва специфичната самоирония на пестеливите жители на града на Рачо ковача и котката без опашка. Този маршрут може да ви даде някой отговори.

 

Разбира се, започваме с посещение на музей „Дом на хумора и сатирата“, където още на фасадата ще ви посрещне най-новият жител на музея и символ на острия език на габровци – стършелът, а композицията “Дон Кихот и Санчо”, направена по габровски – от вторични суровини и слънчевият часовник– безплатни батерии, ще събудят любопитството Ви още преди да сте прекрачили прага на музея.

 

От изложбата „Корените на габровския хумор“ ще се запознаете с някой от героите на габровските шеги и ще научите някой друг габровски виц. А ако самите вие си падате шегаджия, може да получите награда, ако разкажете интересен виц.

 

Разхождайки се из Габрово ще видите паметника на Рачо Ковача. Разположен в реката, за да пести жилищна площ; Баев мост, който всъщност е композиция от два моста над реката един до друг – старият е отеснял, но за пешеходци бива; паметник на “габровеца” Васил Априлов – дарил първото светско училище на България през 1835 г.; две часовникови кули до Общината да напомнят, че времето е пари; читалище „Априлов – Палаузов“ – дарение от дядо Миньо, който според слуховете ходел от Боженци до Габрово бос, за да не си търка цървулите.

Ако сте любопитни може да посетите къща на дядо Миньо в Архитектурно-исторически резерват „Боженци“, както и други типични къщи с дюкяни и работилници в долния етаж и просторни чардаци на горния жилищен етаж; експозиция „Боженски родове и фамилни къщи“. При интерес може да се представи ревю ретро-мода.

 

Още едно място, където ще се убедите в практичността и пестеливостта на габровци е Архитектурно-етнографски комплекс “Етър”. Там ще видите работилниците на габровските занаятчии, които са впрегнали безплатната вода от близката река  да им върти чарковете.

„Добре дошли и отишли!“ казват Габровци на своите гости.