Gabrovovekove

Габрово – история, традиции и природа

By admin, 24.01.2013

Предлагаме Ви маршрут, съчетаващ най-силните страни на Габрово. Последвате ли нашето предизвикателство Ви гарантираме, че ще усетите богатата история, колоритните традиции и красивата природа на града и околностите му.

 

Можем да започнем с посещение на Архитектурно-исторически резерват Боженци – обиколка на Боженци; експозиция “Боженски родове и фамилни къщи”; изложба на картини от пленери в Боженци. Отпътуване за Габрово.

 

Следващата спирка е в  Дома на хумора и сатирата – вижте временните и постоянните изложби “Адът”, “Раят”, “Пандемониум”.

 

Направете разходка из Габрово, за да видите паметника на Рачо Ковача, Часовниковата кула, Дечковта къща, Църквата “Св.Богородица”, Баевия мост и Национална Априловска гимназия, може да се отбиете и в Музея на образованието или в Историческият музей. А най-новата придобивка на града е Интереактивния музей на индустрията. След като го посетите ще си отговорите на въпроса: „Защо Габрово в миналото е наричан Манчестър на Балканите?“

 

Задължително отделете време за посещение на Архитектурно-етнографски комплекс “Етър”, където ще се потопите в атмосферата на традиционните български бит и занаяти от края на XIX век.

 

Не далеч от АЕК „Етър“ се намира Соколски манастир, където можете да утолите жаждата си то осемстенна чешма на Колю Фичето и да разгледате църквата.

 

Ако останете за няколко дни може да обогатите маршрута си посещение на късноантична крепост “Градище”, местността Узана и местността Люляци