Музей „Дом на хумора и сатирата”

Новини / Събития / Календар

 

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на „лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза „Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.

 

Целите на музея са да събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.

 

Домът на хумора и сатирата е истински дворец със своите 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, безплатен паркинг. Той предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции („Корените на габровския хумор”, „Раят”, „Грехът”, „Маската – лицето на празника”, „Да живее карнавалът!”, „Карнавалът върху пощенски марки”), детска развлекателна зала „Планета Габрово”, временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, паметник на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и др.).

 

Домът притежава собствен фонд „Хумор на народите”, който включва 147 500 музейно-документални ценности и 38 200 художествени произведения (на 9 050 автори от 173 страни) от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката. Това дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни индивидуални, сборни и тематични изложби.

 

Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване „Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”; 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци и др.

 

Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, Домът на хумора и сатирата посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, неразделните Дон Кихот и Санчо Панса, дело на проф. Георги Чапкънов.


indexРаботно време:

Лятно (1април – 31 октомври)
Понеделник – неделя – 9:00 – 18:00 ч.
без почивен ден

 

Зимно (1ноември – 31март)
Вторник – неделя – 9:00 – 18:00 ч.
Почивен ден – понеделник


Цени за посещение и извършване на услуги.

 


Музеят е достъпен за хора с увреждания.
Музеят разполага с три WiFi точки.


Музей „Дом на хумора и сатирата“
Адрес: 5300 Габрово, ул. „Брянска” № 68, п.к. 104
Тел: +359 66/ 807229; 809300; 804945; 807248
Факс: +359 66/ 806989;
E-mail: humorhouse@globcom.net ; humorhouse@mail.bg

www.humorhouse.bg