Дечкова къща

Събития / Новини / Календар

 

Дечковата къща е къща с история.

 

В началото била дом на богат габровец, но скоро съдбата й отрежда да стане училище за половин век, по-късно тук е Кметството на града – за 36 години, десетилетия е градска амбулатория и почти толкова – музейна администрация. Междувременно тя е болница за бежанците по време на Руско-Турската освободителна война и мястото, където се основава един от първите в страната Комитети на Българския Червен Кръст.

 

Събрала спомените от дните на индустриалния и културен подем на Габрово, в центъра на града, сред ритъма на забързаното съвремие, Дечковата къща пренася гостите си в атмосферата на зараждащата се градска култура в България от края на XIX и началото на XX в. Илюстра¬ция на бурното развитие на страната, хвърлила оковите на чуждото владичество, с поглед към европейското си бъдеще, къщата ненапразно е наричана „Къща на спомените”. В нея е съхранен духът на уникалното Българско възраждане, спомените за житието на градоначалници, индустриалци и техните фамилии, за габровеца, който с предприемчивост, труд, постоянство и смелост се превръща в символ на успеха на един освободен народ.

 

На първия етаж на построената през 1835 г. сграда в помещенията, били някога дюкяни, днес се помещават „ретро” дрогерия, събрала типични за дъхавите поля¬ни на габровския Балкан билки, стари рецепти и лечеб¬ни методи, и „ретро” фотоателие, в което всеки би могъл да си достави удоволствието да отнесе у дома снимка с ретро костюм на фона на градски пейзажи от старото Габрово. На втория етаж се намира експозицията „Град¬ски бит от края на XIX в. до 40-те години на XX в.”, която илюстрира промените, настъпили в градската култура на България след Освобождението. Романтиката на градска¬та култура, която габровци са пренасяли през годините чрез своите пътувания в чужбина, все още очарова в май¬сторски изработените виенски мебели, красивите деко¬ративни предмети, произхождащи от близки и далечни страни.


Работно време:

 

От понеделник до петък: 9.00 – 18.00 ч.

/без обедна почивка през седмицата/

 

За групи и беседи в събота и неделя по предварителна заявка


Адрес: Габрово, пл. „10 юли“
Тел: +359 66/806 905
E-mail: museum_gabrovo@abv.bg

www.h-museum-gabrovo.bg