Соколски манастир

Соколският манастир е паметник на културата от национално значение. Разположен е на 15 км. югоизточно от Габрово и на 4 км. от АЕК “Етър”. Манастирът е основан от архимандрит Йосиф, известен по-късно в борбата за църковна независимост като архиепископ Йосиф Соколски.

През 1834 година до входа на близката пещера Сокола и на мястото на построената през 1833 година малка дървена църквица, със средства и помощ на селяните от близките села, е издигнат голям храм. Той е забележително творение на църковната възрожденска архитектура и иконопис. През Възраждането Соколският манастир основава килийно училище. В годините на робство светата обител подслонява Апостола Васил Левски и четата на Капитан дядо Никола. 220 въстаника, начело с Цанко Дюстабанов, тръгват от тук към безсмъртието си. По време на Руско-Турската Освободителна война (1877-1878 г.) манастирът е превърнат в лазарет.

В двора на манастира, потънал в цветя и зеленина, се издига красива белокаменна чешма с осем чучура, построена през 1868 година от майстор Колю Фичето.