Местност „Узана“

На 25 км. югозападно от Габрово, сред уникална природа и характерен релеф е разположена най-голямата старопланинска поляна Узана. Тук се намира знакът за географския център на България.

 

Узана заема обширни части от старопланинската област със средна надморска височина 1120 м., като на отделни места достига до 1400 м. Отличава се с ясно изразен планински релеф, с дълги и стръмни склонове и високи била, които благоприятстват развитието на зимните спортове.

 

Наличието на 8 ски писти с различна трудност и разнообразието от хотели, почивни станции и хижи превръщат местността в предпочитан зимен курорт.

 

Летният сезон също предлага добри възможности за познавателен и алтернативен туризъм. Богатото биоразнообразие на редки и защитени видове привлича любители от всички краища на страната.

 

Контакти:
Посетителски информационен център – Узана
тел. +359 / 885 82 52 24 - дежурен
e-mail: uzana@gabrovo.bg


Към Посетителския информационен център има създадена Детска природна академия „Узана“ , предлагаща занимания с деца от различни възрасти, игри и учене, които се водят от квалифицирани аниматори в специално обзаведените зали. Важна част от академията е Горската пътека зад Информационния център. Тя е с интерактивни и образователни модули, интересна и достъпна за всички възрасти.

 

Контакти:
Детска природна академия – Узана
тел. 0887 58 16 44; 0896 79 89 09
www.uzana.biodiversity.bg

 
entrance Etar karta-abonament