Габровски хумор

Няма друг град в България, за чиито жители да се разказват толкова много смешни истории, както за жителите на Габрово. Няма друг град в България, който да е превърнал анекдотите за собствените си граждани в доходоносно занимание, защото славата носи пари.

В предговора  към сборника „Габровски шеги” /претърпял 44 издания на 23 езика/ писателят-сатирик Радой Ралин – почетен гражданин на Габрово – изтъква: „…габровските шеги и хитроумия са в състояние да разсмеят цялото човечество. Изобщо, смехът си остава най-стабилната валута през вековете. Не тръгвай без нея на път!”

И днес на щанда на Дома на хумора и сатирата можете да намерите сборника „Габровски хумор”, издаден на 5 езика. Прочетете ли го, ще усвоите философията на габровци, които с находчивост и пестеливост преборват трудностите и вървят напред! И не забравяйте, че само хора с чувство за хумор могат да попият от габровското остроумие.


И така, ЗА ГАБРОВЦИ РАЗКАЗВАТ, ЧЕ…

…режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива собата.“ Ето защо черната котка с отрязаната опашка се е наложила като траен символ на град Габрово.

„…слагат кранчета на яйцата, та да си източат толкова, колкото им трябва – зер цяло яйце е много за една чорба!“

„…нощем спират часовниците си, за да не им се изтъркват чарковете“

„…слагат зелени очила на конете, когато им насипят в яслите талаш от стругованите гаванки – да мислят, че е сено“

„…се потят и в майсторлъка, и в пазарлъка.“

„…когато гощават с чай, загряват ножовете – да не може с тях да се вземе от маслото“

„…за да не плащат на коминочистач, пускат котката през комина със запален вестник на опашката“

„…когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави“