Екопътека село Иглика

Село Иглика се намира само на 13 км североизточно от Габрово и е „кацнало” върху впечатляващ скален масив, част от платото Стражата – красива скална верига, продължаваща няколко десетки километра в направление Дряново-Габрово-Севлиево.

Екопътеката до село Иглика е кръгова и започва от поляна преди селото. Още от самото начало на маршрута започват да се откриват чудесни пасторални пейзажи към Балкана и Предбалкана. Тръгва се по добър черен път, който преминава непосредствено над кариерата „Чириковец“. Продължава се по маркирана пътека и се стига до останки от крепостта „Градът”, наричана още Чомашката скала (по старото име на село Иглика) като се излиза на широко място над скали.

Крепостта „Градът” представлява терасовидно скално възвишение с н. в. 615–661 м. При археологически разкопки са разкрити останки от крепостната стена и две кули. Точно по платото е минавал пътят от Никополис ад Иструм и е водел към прохода в Стара планина. В момента теренът там е заравнен с пръст, откъдето се разкрива невероятен панорамен изглед към околните села в долината и красивите скални венци от двете страни. Това място се използва като площадка за тандемни полети с парапланер, с монтиран пилон на върха. Източно под пилона е изграден кът за отдих. Оттам през гората пътеката слиза в село Иглика. Малко преди влизане в селцето, се минава покрай работеща чешма с каменно корито.

От читалището в селото започва и друга маркирана пътека с дължина около 1 км (в посока) към крепостта (тип кула) на връх Минин чукар (704 м). Върхът е най-високата точка в източната част на платото Стражата. От него се открива отлична гледка във всички посоки. На самия връх се забелязват останки с кръгла или квадратна форма – по всяка вероятност това е донжонът (главната кула) на крепост, изградена там.

 • Дължина
  3 км
 • Денивелация
  ок. 125 м
 • Времетраене
  ок. 1 ч. и 30 мин.
 • Маркировка
  червена лентова, указателни стрелки
 • НАЧАЛО
  малко преди село Иглика
 • Достъп
  Разстоянието по асфалтов път от Габрово до село Иглика е 13 км
 • ОБЕКТИ В БЛИЗОСТ
  – Панорамно място, което се използва като точка за тандемни полети с парапланер
  – Народно читалище „Невена Коканова“
  – вр. Минин чукар (704 м)
 • ОЩЕ
  Чешма малко преди село Иглика на слизане от панорамното място

Иглика е от селцата, които все още са запазили автентичния си облик. Наричат това място „каменното село“, заради великолепно изградените от най-разпространения местен материал – камъка, къщи и дувари. Според легендата, селото е създадено през XVII век от шест български рода, които търсят безопасно място по време на смутните времена. Основно били дюлгери и ковачи. Камък по камък, с воля и голям майсторлък, издигат здрави къщи, кацнали сякаш на край света. Така се родило село Чомаци (старото име на с. Иглика). „Чомак“ означава твърдина, здравина, като здравата скала, на която намират спасение първите жители. Според друга теория името идва от думата „чомага“ – дебела тояга, която по онова време се използвала от пастири и чобани. След Освобождението селото е прекръстено на Иглика.

Иглика е известно и с това, че е любимото село на актрисата Невена Коканова, която се заселва на това място в средата на 80-те години и намира своето спокойствие там в последните години от живота си. В Иглика са снимани филмите с нейно участие – „Вечери в Антимовския хан“ и „Вампир“. На нейното име посмъртно е кръстено и местното читалище.