Нови тъкачи за Габрово

30.09.2023 бившия Техникум по текстил

Нови тъкачи за Габрово

  • 30 септември
  • 14:00 ч.
  • бившия Техникум по текстил

Какво ще правиш в последния ден на септември (30-ти се пада събота, в сърцето на красивата ни родна есен)? Искаш ли да участваш в нещо оригинално, музикално и специално, далеч от делничния шум?

Каним те в един от най-колоритните български градове: „Нови тъкачи за Габрово“ е събитие-мостра с високо съдържание на култура. Измайсторена от артистите Росина Пенчева (Capturing Creativity) и Васил Хаджигрудев, програмата на музикалното приключение е среща в ума на фотограф, снимащ изкуството преди да е изкуство и музикант, правещ концерти там, където ги няма. За тях създаването на свежа и неочаквана обстановка и преживяване е ключово – както за достигане на артистичните послания до повече хора, така и за духа на един културен град. А Габрово е точно такъв.

Еднодневният микрофест „Нови тъкачи“ ще отведе публиката в бившия Техникум по текстил в Габрово, както и на други интересни места (има още музикални изненади, но за тях – по-нататък). Тъкането по ноти ще събуди становете (или поне духовете им) в някогашното школо за майсторите на плат и нишка по три коренно различни начина. Програмата ще бъде открита от пианиста и композитор Теодор Петков-Тото с магичен сет за пиано и вътрешни слушателски диалози от истински местен маестро. След него един от най-новите български етно-джаз проекти – този на дуото Белева и Хаджигрудев ще ни покаже нагледно как тъкат гъдулка и контрабас. Финалът е великолепното популярно Балкантон винил парти на DJ Skill – легенда на хип-хоп и винил културата, както и доказан клубен парти-любимец от национален мащаб.

Съботното авантюристично упражнение по устойчивост, приемственост и ново вдъхновение оживява габровската алтернативна културна сцена, провокирайки необходимостта от различни форми на артистично изразяване. „Нови тъкачи“ вплита темите изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената материя на живота в Габрово.

30 септември
Два тура с екоавтобус:
от 14:00 – 15:30 часа и от 15:45 – 17:15 часа.
Маршрут от спирката, намираща се до Музея на хумора и сатирата до Депото за неопасни отпадъци в с. Гръблевци. За да участванете в тура се запишете в онлайн формуляр.
Концерт в екоавтобуса на соло китаристът и композитор Мирян Колев.
Чиста работа – кратък тур в депото.
19:30 Отворени врати
Новата колекция – творби на художничката Невена Екимова
Базар Совалка и Бар Стрелка
20:00 – 22:00 Нощни музикални станове
Теодор Петков-Тото, соло пиано, концерт
Белева & Хаджигрудев, гъдулка и контрабас, концерт
22:00–00:00 Майсторски клас на два грамофона
Балкантон носталгия с DJ Skill, винил парти
00:30 Край на програмата
ВНИМАНИЕ: По време на събитието, достъпът до сградата на Център Кристо и Жан-Клод ще бъде ограничен единствено и само до бившата производствена зала на етаж II и коридора, водещ към нея.

Научи повече на: capturing-creativity.com/weavers

Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и музикалната платформа „Аларма пънк джаз“.

„Нови тъкачи за Габрово“ културна програма, продуцирана и селектирана от Росина Пенчева за Capturing Creativity с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“, 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации”, 2022.

„Нови тъкачи“ е музикално преживяване с културно-приключенски характер, което ще преведе публиката през Депото за неопасни отпадъци и бившия Техникум по текстил в Габрово.