НОВИНИ

ВЕЛИКДЕНСКА ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИТЕ ШКОЛИ „ЕНКАУСТИКА“ И „ПРИЛОЖНИ ЗАБАВЛЕНИЯ“ В ДЕЧКОВАТА КЪЩА

До 20 май габровци и гостите на града могат да разгледат не само музейната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“, а и Великденската изложба на детските школи „Енкаустика“, с преподавател Румен Трифонов и „Приложни забавления“, с преподавател Мариана Трифонова.

КОНЦЕРТ НА ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

На 28 април, сряда, от 19 часа, в зала „Възраждане“, Габровския камерен оркестър ще изнесе тематичен концерт посветен на Страстната седмица.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ГАБРОВЦИ С ИМЕНА НА ЦВЕТЯ!

Честит празник на всички габровци с имена на цветя, на техните близки и на всички с цветна и слънчева душа! Бъдете здрави и благословени!

ИВАНКА КУРВОАЗИЕ ЗА ПРЕХОДА С ЛЮБОВ, ОЧАКВАНЕ И НАДЕЖДА

Първото представление за тази година на „Иванка Курвоазие на три морета“ на габровска сцена ще се състои в петък, 23 април 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Досега спектакълът на режисьора Васил Дуев-Тайг е игран пред местната публика на премиерните си дати 11 и 17 декември миналата година. Създаден е по текстовете на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие, като сценичната им адаптация е дело на режисьора.

ИЗЛОЖБА ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ ГОСТУВА В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Събитията в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание отразява гостуващата в Националния музей на образованието изложба на Регионален исторически музей – Ловеч. Неин автор е Теодор Тончев, главен уредник в отдел „История на България XV – XIX век“ и дългогодишен изследовател на делото на Левски.

ИЗЛОЖБА НА РОБЕРТ БАРЪМОВ (1966-2021) В МУЗЕЯ НА ХУМОРА И САТИРАТА

На 23 април от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива изложбата на Роберт Баръмов "Миграции в студиото на артиста II".

НА ЦВЕТНИЦА ЗАЕДНО С ОРКЕСТЪР ГАБРОВО И ДФА „ГАБРОВЧЕ“

Очакваме ви на 25 април (Цветница) от 11:00 часа на пл. Възраждане”.

АКЦЕНТ НА МЕСЕЦ АПРИЛ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ХРИСТО ЦОКЕВ“

През април 2021 г. Художествена галерия „Христо Цокев” представя като акцент на месеца живописната творба на Стефка Аройо „Ива и Ева”.

„ГАЛЕРИ ВЮ” – ОЩЕ ЕДИН УСПЕШЕН ПРОЕКТ НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ХРИСТО ЦОКЕВ”

Да си творец и да твориш в „интересни” времена може да бъде проклятие. Но може да бъде вдъхновяващо предизвикателство и върховно удовлетворение. Точно по този начин - като предизвикателство - възприе ситуацията през миналата година екипът на Художествена галерия „Христо Цокев”. И „отвори” залите на храма на изкуството за виртуални посещения. Защо и как се случи това?

ОЧАКВА ВИ ПРИКАЗЕН АПРИЛ В ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ГАБРОВО

Наситена, разнообразна и много интересна е програмата на Държавен куклен театър за месец април.

ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОКАЗВА ДАРЕНИЯ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ

От своето създаване Националният музей на образованието се гради и развива благодарение на любовта към знанието, щедростта и родолюбието на дарителите. Всеки дарен предмет, всеки личен жест допълва и обогатява националната история на българското образование. Голяма част от движимите културни ценности в музейния фонд са постъпвали и постъпват чрез дарения.

ПРОЛЕТЕН САЛОН 2021 СЕ ОТКРИВА В ПЕТЪК В ХГ „ХРИСТО ЦОКЕВ“

Пролетния салон, организиран всяка година от Художествена галерия „Христо Цокев”, вече се превърна в една добра традиция и креативна платформа за пъддържане на професионалното творческо развитие на жени-художнички от цялата страна.