Музей “Дом на хумора и сатирата”

Музей „Дом на хумора и сатирата” е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно значение. Създаден е върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза „Светът е оцелял, защото се е смял” Музеят развива събирателска, изследователска, изложбена дейност и предлага динамична програма от събития и туристически атракции за малки и големи.

Домът на хумора и сатирата е истински дворец със своите 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека. Притежава собствен фонд „Хумор на народите”, който включва 147 500 музейно-документални ценности и 38 200 художествени произведения (на 9 050 автори от 173 страни) от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката. Това дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни индивидуални, сборни и тематични изложби.

Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, Домът на хумора и сатирата посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, неразделните Дон Кихот и Санчо Панса, дело на проф. Георги Чапкънов.

Повече информация можете да намерите в официалния сайт на Музей на хумора и сатирата