СКИ ПИСТИ

Ски зоната на Узана се състои от около 9 писти с обща дължина от 3 км и сертифицирана писта за ски бягане (2,5 км), които предлагат както чудесни условия за начинаещи скиори, така и предизвикателни участъци за по-напредналите.

Пистите са разположени на северния склон на Стара планина със средна надморска височина 1300 – 1400 метра и максимална денивелация от 256 м. Достъпът до тях е много лесен, до всяка една писта достига асфалтов път. Всички писти са оборудвани с влекове.

УЗАНА ТУР (ЗАВОЯ)

„Завоя“ е най-дългата и известна писта на Узана. Носи името си заради обратния завой по асфалтовия път, до който се намира. Със своите 1100 метра, тя е обозначена с червен маркер, което я прави средно трудна. Пистата е интересна с няколко различни участъка, които се редуват както като трудност, така и като ширина. Оборудвана е с влек тип „паничка“. Разполага с голяма и уютна чайна.

Пистата се поддържа единствено с естествен сняг от ратрак машини. Опасана е от рядка букова гора, в която се кара идеално при наличие на достатъчно пресен сняг.

ЕМАР (СТУДЕНТСКА)

Ски-зона „Емар“ или по-известна като писта „Студентска“ е втората по дължина със своите 900 метра. Тя е разделена в 3 участъка на три различни по трудност писти: зелена (лека) – 200 м, синя (лесна) – 250 м и червена (средно трудна) – 300 м. И трите са обслужвани с влекове, които се ползват с обща карта. В началото на зоната има терен, подходящ за учебен плац.

Съществува ски-път с дължина 50 метра, по който се осъществява връзката между две от пистите. Разполага и с писта за шейни с дължина 150 метра. Снежните условия се поддържат и с едно снежно оръдие.

  • ПИСТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

до хотел „Балканци“ – 200 м
до хостел „Горски дом“ – 200 м
до туристическа спалня „Узана“ – 200 м
до хижа „Узана“ („Страшното“) – 157 м
до Географски център – 150 м
до хотел „Еделвайс“ – 150 м
до хотел „Импулс“ – 55 м

  • ТРАСЕ ЗА СКИ БЯГАНЕ

В подножието на ски писта „Горското” се намира една от най-добрите писти за ски бягане в района. Трасето е с дължина 2,5 км и се поддържа старателно от габровския отбор по ски бягане. Там се провеждат Държавни и Балкански първенства по ски бягане. Обработва се с ратрак и може да се ползва от любители срещу минимална такса.

  • СКИ ГАРДЕРОБ

Повечето писти разполагат със ски гардероб, откъдето може да се наеме сноуборд или ски оборудване (ски, щеки и обувки), дори и шейни за най-малките. Цените варират средно между 10-20 лева за ден.

  • ЦЕНИ

Ориентировъчни цени за всички писти:
– целодневна карта – 15-20 лв.
– полудневни карти – 8-15 лв.
– за деца до 12 години – 6-10 лв. за цял ден и 3-6 лв. за половин ден.

Възможности за фрийрайд (извънпистово каране) предлагат както близкият връх Исполин (1524 м), така и буковите гори, спускащи се от Узана към гр. Габрово.

❆ Узана предлага добри условия за практикуване на ски бягане и ски ориентиране, благодарение на поддържаната сертифицирана писта за ски бягане и биатлон.

Ако сте любител на сноукайт, поляната и склоновете на Узана са още един вариант, при наличие на достатъчно вятър, разбира се.

ЗИМНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

Съществуват безброй варианти за разходка със ски (скитуринг) в четирите посоки на света. Най-панорамно е по линията на международния туристически маршрут Е3 (Ком-Емине) – на запад в посока Централен Балкан към хижа Мазалат и връх Ботев и на изток – към Шипка и Тревненския Балкан.