Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ е специализиран етнографски музей, образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основите му са поставени през 1964 г., когато село Боженци е обявено за исторически и архитектурен резерват. Музеят съществува като самостоятелна институция от 1968 г. и представя чрез експозициите си архитектурата, историята, бита и културата на местното население от края на XVIII век до началотто на ХХ век.

В МАИР „Боженци“ са отворени за посещение две музейни къщи – къща музей „Баба Райна“ и къща музей „Дончо Попов“, които представят етнографски експозиции, Менгема – работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо. През 2019 г. в къщата музей „Дончо Попов“ е открита интерактивна инсталация, която дава възможност на посетителите чрез добавена реалност да се пренесат в дома на едно възрожденско семейство.

На територията на резервата се намира църквата „Св. Пророк Илия“, построена през 1841 г., която е обявена за паметник на културата от местно значение.

Музеят е организатор и домакин на възстановки, театрални представления, концерти, фото и художествени пленери.

МАИР „Боженци“ се намира на 16 км източно от гр. Габрово и е включен в движението „Опознай България – 100 Национални туристически обекта“ под № 20.

Повече информация можете да намерите на официалния сайт на МАИР Боженци