Астрономическа Обсерватория и Планетариум

Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово е просветна, културна и изследователска институция, тясно свързана с работата на училищата, естествено вписваща се в структурата на града и района на централна България.

Един от интересните за посещение обекти в Габрово, единствена по рода си в централна България  и притегателен център за тези, които се интересуват от астрономия или просто искат да научат нещо повече за Вселената.

Астрономическата обсерватория разполага с американски телескоп „Celestron 14″ и няколко по-малки телескопа, с чиято помощ при ясно време се извършват наблюдения на слънцето, луната, планетите и техните спътници, звездни купове, мъглявини и други обекти и явления.

Звездната зала, разполагаща с 50 места, пресъздава точно копие на звездното небе и движенията на небесните тела, пленява въображението и провокира усещането за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената. В тази специфична обстановка се изнасят учебни, обзорни лекции и програми.

Астрономическата обсерватория и планетариум е разположена в живописния квартал „Петкова нива”, недалече от центъра на града.

За повече информация посетете официалния сайт на Астрономическата обсерватория и планетариум.